Hoeveel mensen in Nederland maken er gebruik van datingsites?

Online dating is in Nederland ontzettend populair. Het aantal online daters stijgt nog steeds iedere maand. Je kunt de televisie niet aanzetten of er komt een reclame van een van de bekende datingsites voorbij. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst 13% van de stellen die op dit moment samenwonen elkaar hebben leren kennen via internet. Online daten werkt dus, en het werkt goed.

Er zijn meer dan 2,7 miljoen singles in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van NRC. Een groot aantal van deze singles heeft zich inmiddels ingeschreven bij één of meerdere datingsites. Maar hoeveel singles in Nederland maken nu echt gebruik van datingsites? Wij zochten het uit.

Knuz heeft 22000 actieve daters

De datingsite Knuz.nl heeft meer dan 22.000 actieve leden. Dit zijn leden die in de afgelopen maand minimaal één keer hebben ingelogd. In totaal zijn er bij Knuz meer dan 430.000 profielen aangemaakt. Een groot deel van deze leden heeft al ruim 3 maanden niet ingelogd. Deze leden hebben wellicht een andere datingsite gekozen of succesvol een relatie via de website gevonden.

Relatieplanet heeft meer dan 5 miljoen leden

Het online datingplatform Relatieplanet geeft op de website aan dat zij inmiddels 5 miljoen leden hebben. Relatieplanet is vooral bekend van de televisiereclames. Dit kan de populariteit van de website verklaren. Het is echter vreemd dat er bijna twee keer zoveel leden op de website zijn in vergelijking met het aantal Nederlandse singles.

Het lijkt erop dat een groot deel van de leden op Relatieplanet al succesvol een date heeft gevonden. De 5 miljoen inschrijvingen staan niet gelijk aan de hoeveelheid actieve leden.

Lexa heeft 2,3 miljoen online daters

Al in 2012 gaf Lexa aan meer dan 2,3 miljoen actieve online daters te hebben. Sindsdien zijn er honderdduizenden en zo niet miljoenen nieuwe daters bijgekomen. De website biedt een gebruiksvriendelijk platform om een leuke match te vinden. En met een ledenaantal van enkele miljoenen singles wordt dat bijzonder eenvoudig.

Exacte cijfers moeilijk vast te stellen

Er zijn in Nederland 2,7 miljoen singles, maar niet alle 2,7 miljoen singles zijn ingeschreven op een datingsite. Dat neemt niet weg dat er miljoenen actieve singles op het Nederlandse web zijn. Omdat de meeste singles zich op meerdere websites inschrijven is het moeilijk om exacte cijfers te geven, maar dit loopt ongetwijfeld op tot ver in de miljoen.

Omdat online dating steeds toegankelijker wordt, bijvoorbeeld via mobiele applicaties, kun je als single al snel meedoen op de singlesmarkt. Neem bijvoorbeeld de populaire dating-app Tinder. De app had begin 2014 al meer dan 1,2 miljoen actieve leden. Niet alle leden zijn single. Dat houdt echter niet in dat online dating booming is en miljoenen Nederlanders er actief mee bezig zijn.

Hoe begin je met online dating?

Dankzij de laagdrempelige mogelijkheden, zoals Tinder, kun je als single vrijwel direct beginnen. De meeste datingsites hanteren betaalde abonnementen. Je mag deze datingsites vaak eerst enkele dagen of weken gratis uitproberen. En juist dit maakt online dating zo aantrekkelijk. Je kunt al leuke matches vinden zonder kosten te maken.

Schrijf je altijd in bij een van de grotere datingsites, zoals RelatiePlanet, Lexa of Pepper. Dit biedt voldoende mogelijkheden om een leuke match te vinden. Deze datingsites hebben een groot aantal leden. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen lopen de ledenaantallen op tot in de miljoenen. En het zijn juist deze hoge ledenaantallen die het eenvoudiger maken om iemand te vinden: hoe meer leden hoe groter de kans dat je een leuk iemand vindt.

Probeer jouw datingprofiel zo compleet mogelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat andere leden een goed beeld van jou krijgen. Daarbij vereisen de meeste datingsites ook dat het profiel uitgebreid is ingevuld.

De meeste datingsites matchen jou direct met andere leden. Dit doen zij op basis van enkele persoonlijke vragen. De antwoorden die jij op deze vragen geeft worden gekoppeld met de antwoorden van andere leden. Zo vind je altijd iemand die dezelfde interesses, hobby’s en dromen heeft.

Schrijf je dus snel in op een van de meest bekende datingsites en zorg ervoor dat je niet langer tot de groep van maar liefst 2,7 miljoen Nederlandse singles behoort.