Hoe kun je online veilig daten?

Hoewel online daten verschillende voordelen met zich meebrengt, zitten er ook verschillende nadelen en risico’s aan online dating. Denk bijvoorbeeld aan de kans dat je tegen een nepprofiel aanloopt, of de kans dat iemand toch minder leuk blijkt te zijn in het echt. Hoe zorg je ervoor dat online daten veilig verloopt? In dit artikel geven we een aantal handige tips om online daten veiliger te maken en de kans op vervelende situaties te minimaliseren.

Vergelijk verschillende datingsites met elkaar

Veilig daten begint met het vergelijken van datingsites, omdat niet iedere datingsite even betrouwbaar is. Op sommige datingsites zijn bijvoorbeeld veel meer nepprofielen actief, dan op andere datingsites. De datingsites met nepprofielen kun je het beste vermijden, omdat de kans erg groot is dat je hier de verkeerde personen treft. Hoewel nepprofielen nooit volledig te vermijden zijn, doen de grootste datingnetwerken veel tegen dit soort profielen. Zo worden profielen bijvoorbeeld twee keer geverifieerd, betalen gebruikers credits om berichten naar elkaar te kunnen versturen, enzovoorts.

Hoewel een datingsite waarop je voor berichten moet betalen in eerste instantie wellicht niet heel aantrekkelijk lijkt, heb je hier op langere termijn profijt van. Op dergelijke datingsites zijn vaak veel minder nepprofielen actief, omdat kwaadwillende personen geen geld willen verliezen aan hun activiteiten op de datingsites. Daarbij zijn er voor de ze personen voldoende alternatieven.

Leer single mannen en vrouwen eerst kennen

Loop niet te hard van stapel als je een leuke single man of vrouw via een datingsite gevonden hebt. Leer elkaar eerst goed kennen door een aantal keer met elkaar te telefoneren, elkaar via een webcam te zien, enzovoorts. Zo weet je zeker dat de leuke single man of vrouw ook echt degene is met wie je denkt te praten. Pas wanneer je iemand volledig vertrouwt en enigszins kent, kun je een date in het echt afspreken.

Tip: vraag ook altijd naar het profiel op Facebook van een single. Zo kun je een betere inschatting maken van de betrouwbaarheid van iemand. Een single met weinig vrienden of vrienden uit het buitenland oogt vaak aanzienlijk minder betrouwbaar dan iemand met veel vrienden uit zijn of haar woonplaats.

Zoek naar reviews over datingsites

Er zijn verschillende websites waarop reviews van datingsites of leden van datingnetwerken geplaatst kunnen worden. Zo krijg je een beter beeld van de betrouwbaarheid van een datingsite of de leden die hier actief zijn. Leden die kwaad in de zin hebben handelen vaak op verschillende datingsites onder dezelfde naam. Zoek eens op de gebruikersnaam van een single waarmee je praat, om meer over zijn of haar reputatie te weten te kunnen komen.