Grindr

Wat is Grindr?

Grindr, onderdeel van Grindr for Equality, een missie om gelijkheid, gerechtigheid, gezondheid en veiligheid van de LGBTQ-community over de hele wereld te waarborgen, is een van de eerste dating apps zoals we die vandaag de dag kennen. Grindr is negen jaar geleden ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot dé dating app voor mannen. Doorgaans de jaren heeft Grindr verschillende awards in de wacht gesleept, waaronder die van het jaarlijkse iDate Conference; een van de belangrijkste evenementen binnen de wereld van dating apps. De chat app heeft een hoge waarde, wat ook blijkt uit de verkoop van het bedrijf die in 2016 plaatsvond en waarbij 60 procent van het bedrijf verkocht werd voor een bedrag van maar liefst 93 miljoen dollar. Deze hoge waarde is niet voor niets, want Grindr is niet een van de vele dating apps voor mannen, maar was de allereerste, echte gay dating app in de Apple Store allertijden. Toen de media erachter kwam wat Grindr precies faciliteerde, ging het dan ook snel met de app. Het positieve nieuws van het ontstaan van een gay dating app verspreidde zich al snel en binnen drie jaar was het aantal dagelijkse gebruikers gestegen tot meer dan een miljoen gebruikers per dag, verspreid over 192 landen. Als heteroman heb je op Grindr in principe niets te zoeken, maar als je twijfelt over je eigen geaardheid of simpelweg nieuwsgierig bent naar iets nieuws, dan ben je uiteraard welkom. Verder wordt de app gebruikt door mannen van alle leeftijden, uiteraard vanaf 18 jaar, die op zoek zijn naar andere mannen en jongens.

Waar is Grindr uniek in?

De basis van de Grindr app is vooral praktisch. Visueel ziet het er gelikt uit, is de app enorm handig in gebruik en is de app voorzien van de locatievoorzieningen van je smartphone, om je eenvoudig en snel te koppelen aan mannen bij jou in de buurt. Wanneer je de app hebt geïnstalleerd vanuit de app store van je smartphone, kun je direct beginnen met je registratie. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het invullen van je e-mail adres, geboortedatum en het wachtwoord dat je wenst te gebruiken. Zodra je deze basis ingevuld hebt, kun je een korte intro met informatie over jezelf schrijven. Ook kun je een schermnaam kiezen en interessante foto’s en feitjes van en over jezelf toevoegen, om zo de kans op wederzijdse interesse te doen stijgen. Ook in de zogenoemde stats sectie van je profiel kun je nog eigenschappen invullen, die met name van toepassing zijn voor het vinden van een geschikte partner voor èèn nacht. Je kunt hier bijvoorbeeld je lengte, gewicht, relatiestatus en meer invullen. Ook kun je aangeven wat je favoriete seks positie is, of je bij een bepaalde groep gay mannen hoort, zoals de Beren, en kun je je HIV status kenbaar maken. Berichten versturen binnen de app is heel simpel en vergelijkbaar aan andere dating chat apps. Daarnaast kun je met behulp van de Gaymoji je gesprekken opleuken en is er een collectie, bestaande uit 500 LGBTQ-stickers, die je kunt gebruiken. Ook is er in de chat, ruimte voor het delen van privé foto’s die er voor kunnen zorgen dat het gesprek intiemer wordt, mits jij hier zelf voor open staat.

Grindr reviews & ervaringen

Grindr wordt nog altijd gezien als een klassieke hook-up app die vooral gericht is op het hebben van seksuele contacten, geeft de dating app zelf aan meer te zijn dan enkel dat. Grindr zelf doet er dan ook alles aan om dit imago op te krikken en een nieuw imago naar buiten te brengen, die eerder refereert naar een sociaal netwerk, dan een gratis dating app. ‘Of je nu een geek bent, de guy next door, de spierbundel, transseksueel of op zoek bent naar vriendschap: Grindr is de app die je kunt gebruiken om je doel te bereiken’, aldus de makers van de app. Gebruikers van de app ervaren hun Grindr ervaringen doorgaans als zeer positief, met name door de globale chat-functie waarover de app in tegenstelling tot zijn concurrenten beschikt. Uit Grindr reviews blijkt dat de gebruikers van Grindr hierdoor anders, maar beter zoeken, en dat zij specifieker kijken naar wie zij wel of juist niet benaderen.

Wat kost een lidmaatschap bij Grindr?

Hoewel het grootste deel van de mogelijkheden op Grindr gratis is, kun je de functionaliteit van Grindr vergroten door een betaling te doen. Voor een klein bedrag kun je namelijk al upgraden naar Grindr Xtra, een premium betaaldienst waardoor je niet alleen zonder advertenties door de app kunt navigeren, maar je ook toegang hebt tot nóg meer functionaliteiten. Zo kun je met het premium abonnement zes keer zoveel mannen zien, waarbij 600 mannen tegelijk. Waar je voor de premium variant €42,99 per maand betaald, ligt dit bedrag bij een gratis account op €16,99 per maand. Voor drie maanden betaal je €29,79 en voor een heel jaar maar €71,88.